De Vreemde Eend

Onze missie

De Vreemde Eend is een winkel vol unieke geschenken, die eigentijds en eigenwijs zijn en een boeiend kleurrijk verhaal vertellen. Voor bijzondere mensen die graag zichzelf blijven, luidop durven lachen en genieten van het leven.

Het opzet van De Vreemde Eend is om te verwonderen, te ontroeren en te inspireren. Geniet van de ontdekking, de verwondering en laat je alle zintuigen meegenieten. Geschenken omdat we om elkaar geven.

Wij presenteren niet alleen geschenken vol beestjes en blaadjes we geven ook om de natuur. Dat doen we door:

  • 4% van onze geschenken te doneren voor het aanplanten van bomen.
  • partners uit te kiezen die zelf ook een hart voor de natuur dragen. 
  • LEF te hebben, we trekken zoveel mogelijk de kaart voor Lokaal, Ecologisch en Fairtrade. En we doen dat omdat we er zeker van zijn dat iedereen en de wereld daar beter van wordt. 
  • Wij verpakken onze geschenken bewust in stofjes op de furoshiki manier om zo papier te sparen, want de stofjes keren terug naar de winkel of je gebruikt ze zelf op jouw beurt weer om andere geschenken mee te verpakken.

Het concept is een lofbetuiging aan degenen die hun eigen weg volgen. Die hun eigen keuzes maken. Die hardop durven lachen en openlijk durven huilen. Die streven naar echtheid, eigenheid en emotionaliteit. Die geloven dat ze hun dromen kunnen realiseren en dat dan ook écht doen.

Welkom in een gekke wereld vol beestjes, blaadjes en blijdschap! Met een levenslustig assortiment en met een eigen wereld die we delen met jou. Herken jij jezelf in de filosofie van De Vreemde Eend? Laat het ons weten via kwaak@devreemdeeend.be. Je kan ons ook volgen op Facebook of Twitter.

Het Huis van De Vreemde Eend 2.0 na de verbouwingen

In 2021 nam De Vreemde Eend deel aan het project Design in shop. We gaven De Vreemde Eend een volledige make-over. Drie verdiepen werden mooi gerenoveerd en voor de winkel ontwierp Antoine Sion van Atelier Michel Dupont uit Doornik unieke displays.

Hier hoor en zie je ons verhaal in de vernieuwde winkel. Een ferme filmploeg van stad Kortrijk maakte en monteerde de knappe beelden. We mogen trots zijn.

Met grote dank aan Designregio Kortrijk, Stad Kortrijk, Interreg France-Wallonie-Vlaanderen en Fold.

In ons huis is er nu ook extra plaats voor :

  • Een workspace voor Flint
  • Op de verdieping boven de winkel is er extra ruimte voor geschenken, ook lokale makers zijn er welkom om hun creaties te verkopen.
  • De Snoezelruimte 
  • Tijdens de zonnemaanden kan je ook heerlijk vertoeven in onze Secret garden op het eerste verdiep met een drankje en/of een hapje
  • Er is ook ruimte in ons Huis om workshops te geven, mensen samen te brengen. In 2023 deed De Vreemde Eend mee aan de schattentocht van Vlieg. We organiseerden al workshops Theegustatie, juwelen maken uit recup materiaal, boekenbabbels….

Het bruist en borrelt steeds bij ons om nieuwe initiatieven aan te pakken.

Wie is Annemie Dufromont?

In 2016 nam Annemie Dufromont de winkel met veel enthousiasme over. Ze doorzwom sindsdien heel wat avontuurlijke waters. 

De gekke eend achter de Vreemde Eend draagt tegenwoordig een hoed omdat we (h)Goed gezind zijn natuurlijk. We hebben onze geschenken zo gekozen dat jij er ook goedgezind van wordt en zeker ook de mensen aan wie je onze geschenken schenkt. Al mag je zeker ook jezelf verwennen met iets moois.

Waarom zou je voor De Vreemde Eend kiezen en bij ons binnenlopen? Omdat de winkel het ganse jaar door pure gezelligheid uitstraalt. En dat positieve laat zich graag verpakken. We denken bij ons winkelverhaal zoveel mogelijk aan de natuur. We verpakken ecologisch via Furoshiki of gaan aan de slag met tasjes gemaakt uit tijdschriften. Daarnaast schenken we 4% van de geschenken door aan Bos+ zodat er nieuwe bomen kunnen geplant worden.

In 2021 verbouwden we de winkel een stukje en kregen we de kans om samen te werken met Antoine Sion van Atelier MIchel Dupont. Hij koos voor onze nieuwe display voor upcycling. Zo staan er in de winkel bomen met stoelpoottakken. We vinden de beestjes en blaadjes niet alleen terug in de geschenken, ook de vogels zijn altijd van de partij om ontspanning te fluiten.

Nieuwsgierig? Spring gewoon eens binnen in de Wijngaardstr. 24 in Kortrijk. We zijn open van dinsdag tot zaterdag van 11u tot 18u. Ook online winkelen en snuiteren is handig!

Hoe het begon

Mieke Claerhout Broedde het ei van De Vreemde Eend uit. Haar geschenkenwinkel startte als Webshop (15 mei 2012) en daarna als inspiratiewinkel (1 nov. 2013). in Kortrijk voor eigen-wijs wonen, leven en geven. Woondecoratie, geschenken en accessoires. Voor speelse volwassenen en wijze kinderen. Gek, gedurfd, fijngevoelig en steeds bijzonder, betaalbaar en moeilijk te vinden.

Contact

Gratis verzending bij aankoop vanaf € 75!